Nordic Blends online store

20 februari 2013

Nordic Art in Groninger Museum

Wie de komende maanden nog in Groningen is en iets met Scandinavië heeft, moet echt een uurtje vrij maken voor de expositie Nordic Art 1880-1920 in het Groninger Museum. Je kunt er nog heen t/m 5 mei 2013.Nordic Art 1880-1920 geeft een mooi overzicht van de schilderkunst uit de noordelijke landen rond de eeuwwisseling naar de 20e eeuw. Naast enkele topstukken (Carl Larsson, Anders Zorn. Vilhelm Hammershøi, Peder Krøyer) zie je een divers beeld van wat Scandinavische kunstenaars in die tijd allemaal op het doek zetten.
Ik vond het opvallend hoe vaak het daarbij om hele alledaagse tafereeltjes gaat waarvan je denk: "Waarom zou je dáár nou een schilderij van maken?" Tegelijkertijd geeft het een prachtig beeld van het leven in die tijd. Waar veel beroemde schilders zich in die tijd concentreerden op de meest fraaie landschappen en portretten van sjieke dames, zie je op de Scandinavische schilderijen de oogst, een boer met kind die het paard water gaan geven en een om hulp schreeuwende vrouw bij een van uitputting bezweken man op het land. Of een vrouw met duidelijk geërgerde blik wachtend naast haar man die iets te diep in het glaasje heeft gekeken. Geweldig.


In Groningen you can visit the very nice exhibition 'Nordic Art 1880-1920' in the Groninger Museum. There are some great and famous pieces by Carl Larsson, Anders Zorn. Vilhelm Hammershøi and Peder Krøyer. You will see many paintings that show the daily aspects of rural life at the time.
The exhibition ends on May 5th, 2013.

Foto's: Collette Peek - Nordic Blends

Geen opmerkingen:

Een reactie posten